Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алиансът на българските акушерки поиска да бъде създаден отделен медицински стандарт за тяхната дейност

| обновено на 05.05.15 в 15:14
Снимка: БГНЕС

Алиансът на българските акушерки поиска да баде създаден отделен медицински стандарт за тяхната дейност. В момента има общ стандарт по акушерство и гинекология. От Асоциацията смятат, че събитията от последните седмици най-после са наложили сериозна дискусия по въпроса.

В България няма медицински стандарт по акушерство. Това противоречи на международната практика в тази сфера и води до пълно неглижиране на акушерските грижи, заяви Емилия Казълова, председател на Алианса на българските акушерки. Според Казълова, е немислимо да се пишат реформи в сферата на майчиното и детското здраве без участието на акушерките, както се случва в момента. Тя подчерта, че нормативната уредба не създава възможност една акушерка да работи самостоятелно, без лекарски надзор. Няма и стандарт за добра акушерска практика. Акушерките отбелязаха, че настояването им за промени от години остава нечуто. Представители на здравното министерство и парламентарната здравна комисия отсъстваха и от днешното събитие.

Навсякъде в Европа, където функционира акушерски тип грижа, показателите за майчино и детско здраве са по-добри, обясни заместник-председателят на организацията Тони Калушкова:

Основната идея за въвеждане на този акушерски модел на грижа е именно центриране и фокуса на грижите върху майката и бебето.

Раждането се е превърнало във високодоходен бизнес, смята Благовеста Костова, която се занимава с международните връзки на Алианса на българските акушерки: Има филм, а има и книга "Бизнесът да бъдеш роден". За съжаление, този бизнес доста сериозно е заел мястото си в България. Може би няма друга такава страна като България в Европейския съюз, където едно раждане да струва толкова много.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44