Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловеч отбелязаха 175 години от рождението на Екзарх Йосиф

Снимка: wikipedia.org

В Ловеч  отбелязаха 175 години от рождението на  Йосиф, Екзарх български и митрополит ловчански  с панихида в църквата „Въведение Богородично“ в катедралния храм „Св.Св. Кирил и Методий“  и поднасяне на венци и цветя на паметника на духовника на централния площад в града, който носи името му.

Митрополит Гавриил, жители на Ловеч и ученици от езиковата гимназия  в града, която носи името на Екзарх Йосиф, почетоха паметта на духовника. По повод годишнината от рождението му е открита и изложба. Експонатите в нея са събрани от ученици , разказва историкът Людмила  Бранекова:

Освен екзархията, представя и живота и дейността на Екзарх Йосиф. Показани са оригинални документи, свързани с църковната институция, с дейността на Екзарх Йосиф, заветите му към бъдещите поколения.

11-класникът от езиковата гимназия в Ловеч Кристиян Илиев беше един от участниците в научната конференция, посветена на живота и делото на Екзарх Йосиф:

Искахме да представим духовните дейци като Екзарх Йосиф, които макар и да не умират с оръжие в ръка, помагат много за освобождението. Екзарх Йосиф е гениален дипломат, който се отказва от светското за народа си и за духовното.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44