Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общонационална стачка срещу реформите в образованието се проведе в Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия се проведе общонационална стачка срещу реформите в образованието. В нея участваха преподаватели, училищен персонал, ученици и студенти.

Стачката бе организирана в седем града: Аоста, Милано, Рим, Бари, Катания, Палермо и Каляри. Според организаторите, най-много участници е имало в Рим – към 100 000 души и за  профсъюзите това е най-големият протест до сега в Италия, засягащ образователната система. Нейните реформи доведоха до единомислие на абсолютно всички синдикати. За тях, в голямата си част нововъведенията са неприемливи и противоконституционни,  отричат правото на образование  и водят до разширяване на социалните и териториални неравенства, освен, че се финансират допълнително частните училища. В графата за наемане на работа от месец септември на 100 000 преподаватели, синдиците откриха също несъвместимост и несправедливост в реформата, ощетяваща съответния бранш, а от там и самото образование, включително и заради предвидените големи правомощия на училищните директори. В отговор на стачката, премиерът Матео Ренци заяви, че е готов да изслуша протестиращите, но реформите в образованието са необходими.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44