Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Тутракан и Силистра почитат воините ни от Първата световна война

На войнишките гробища в Тутракан и Силистра ще бъде отслужена панихида за загиналите български войници в Първата световна война

В мемориалния комплекс „Военна гробница - 1816 г.”, край тутраканското село Шуменци, са положени костите на повече от 8 000 войници и офицери, загинали в боевете за крепостта Тутракан. Това е най-голямото войнишко гробище у нас. Церемонията там ще започне в 11.00 часа с панихида в памет на загиналите войни и освещаване на бойните знамена. Ще бъдат поднесени венци и цветя и ще бъде раздаден курбан. 

В същия час ще започне паметният ритуал в мемориала „Военно гробище на загиналите в Първата световна война” в Силистра. Според историческите свидетелства това е третото запазено военно гробище от Първата световна война у нас след Тутракан и Добрич. В него почиват костите на 53-ма войници и офицери. Костницата е със статут на военно гробище от май 2012 г. За поддръжката на паметника се грижат доброволци от Областния съюз на запасните офицери и Регионалния клуб „Традиция”, които ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите войни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44