Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свети Георги е патрон на няколко български града

Снимка: архив

Свети Георги е патрон на Поморие. 15-хилядният курортен град днес отбелязва своя празник. 

Молебен за здраве в манастира "Свети Георги"  ще отслужи сливенският митрополит Йоаникий. Легендата за възстановяването на единствения действащ манастир по южното черноморие разказва игуменът епископ Иротей:


Една вечер на дядо Нено му се присънва Свети Георги и му казва да дойде на това място, където днес е аязмото и камбанарията, да започне да копае да открие една икона на Свети Георги и че това място трябва да се възстанови и откриват каменен барелеф на Свети Георги, който днес е вграден в църквата. Като вдига камъка бликва вода, аязмото на манастира, което се смята за целебно.
Градският празник ще продължи с концерт на лятната сцена в квартал "Свети Георги". 

Празник днес имат и два града в Добруджа - Тервел и Каварна. В Тервел празникът ще започне с тържествена литургия в храм "Свети Георги", отслужена от доростолския митрополит Амбросий. Жители и гости на града ще бъдат гостени с курбан за здраве. В общинския празник на фолклора ще се включат певчески и танцови групи от района. Вечерта на площада ансамбъл "Добруджа" ще пресъздаде картини от България. 

В етнографската къща в Добрич за малки и големи ще има гергьовски люлки и 130-годишен кантар с точни мерки за тегло. Регионалният съюз на хлебарите ще подреди изложба на добруджански хляб, пити и погачи. 


С освещаване на 130-годишния обновен храм "Св. вмчк Георги" днес ще бъде отбелязан празникът на Луковит. Храмът е построен през 1885 г. от Генчо Кънев-Големия - потомствен майстор от Трявна, построил в края на 19-и век много черкви, сред които и луковитския храм. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44