Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Някои ще предпочетат рибен курбан пред агнешкото

Снимка: www.severozapad.org

За днешния Гергьовден църковните правила предвиждат постна храна, защото се пада в сряда. На много места във Врачанско, където ще се освещава курбан, той ще бъде от риба. 


На днешния Гергьовден много християни ще спазят църковния устав, който предвижда в сряда да не се яде месо:
Защото е постен ден. Християните ще слагат на трапезите си риба, агнешкото за хората, които не почитат и не спазват поста.

За други, въпреки църковните правила, традицията за Гергьовден да се пече агне е неотменима:
Гергьовден е хубав празник. Най-веселият празник за цялата държава и за годината. Той е по-хубав от новогодишните празници, защото има агнешко, празник за ядене и за пиене. И за настроение, предимно. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44