Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фрегатата "Горди" в Бургас посреща посетители

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фрегатата "Горди" отвори за първи път врати за посетители. Това стана на бургаската морска гара в Деня на храбростта и празник на Българската армия. Репортаж на

Купената през 2008-а година от кралство Белгия фрегата е част от състава на военноморска база Бургас. През март 2009-а година получава името "Горди". Днес на борда й има 130 души екипаж. Най-много се гордея с хората, казва капитан втори ранг Павлин Петков - командир на фрегатата.

Те проявават изключителен ентусиазъм и желание за работа, така че хората са най-голямото богатство на кораба.

106-метровата фрегата има реактивно-бомбена и артилерийска установки, противоподводно торпедо и зенитно-ракетен комплекс.

Това, което могат да видят, е цялото въоръжение на кораба, мястото от което се управлява и командва - командния мостик на кораба. Членовете на екипажа са разпределени като водачи, като гидове на групите.

Стотици бургазлии и гости на града се възползваха от възможността да разгледат бойния кораб. Денят на отворените врати на фрегатата "Горди" на морската гара в  Бургас ще продължи до 17.00 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44