Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Твърдица празнуват деня на овчаря

Снимка: БГНЕС

В Твърдица Гергьовден е бил почитан в миналото главно като ден на овчаря.

В доброто старо време в Твърдица е имало много хора и много животни. Твърдичанката Мария Влаева разказва, че тогава в голямото село, стара българска твърдина, имало десет хиляди овце, две хиляди крави, коне и кози, които овчарите водили на паша на стада.

В Твърдица, навремето, почитаха овчарите. Дядо пасеше чуждите животни, но имаше и свои. Ние ходехме на църква, въпреки че църквата беше потисната. В Твърдица нямаше такъв терор, какъвто имаше в Коньово, например.

Гергьовден бил голям празник за цялото село. Мария помни огромните и пищни хора.

Първо се свири с гайда. Хора се въртят на два мегдана - на горния и на долния. Играят хората, всички се включват, с най-новите си дрехи облечени. В циганската махала беше веселото тогава, но онова автентично празнуване в моето детство - наистина се събуждаш и знаеш, че е празник. Събуждаш се и на душата ти е празник, излизаш навън и на очите ти е празник.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44