Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергьовден - един от най-старите и богати на ритуали празник

Снимка: АЕК "Етър"

Гергьовден е един от най-богатите на ритуали празник, който датира от много стари времена. По думите на етнолога Петя Банкова, корените му са не само в българския фолклор, но и в традициите на различни етнически общности, живели по нашите земи.

В астрономическите представи на българина годината или цикличното време се дели на две - от Гергьовден до Димитровден и от Димитровден до Гергьовден. Така че двамата светци Георги и Димитър са тези, които предопределят не само цикличността, но и стопанската дейност за българина. Не случайно този ден отбелязва края на онзи момент, в който празниците преобладават Коледа, Великден и ето на, след Гергьовден ще започне усилената година, когато българинът трябва да направи всичко възможно, независимо с какво се занимава, така че да може да бере плодовете на своя труд на Димитровден, защото това време от Гергьовден до Димитровден е времето, в което той трябва да обърне внимание на земята и на плодовете, които тази земя ще му даде, ако той се отнася добре към нея.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44