Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Москва бяха арестувани 65 души, събрали се да отбележат годишнината от "Марша на милионите"

Снимка: Васко Михайлов

Руската полиция задържа в центъра на Москва 65 души, събрали се да отбележат третата годишнина от масовите протести срещу преизбирането на президента Владимир Путин.
На 6-и май 2012 година, ден преди Владимир Путин отново да заеме президентския пост, руската опозиция организира "Марш на милионите", който завърши с масови сблъсъци и арести на площад "Болотная". Последваха съдебни процеси и ефективни присъди срещу няколко десетки души, обвинени за организирането на безредици. Според опозицията сблъсъците са били провокирани от самата полиция.

Оправдавайки се с подготовката за Деня на победата на 9-и май, московските власти не дадоха разрешение да се проведе акция по случай поредната годишнина от опозиционния протест. Въпреки това на площада се събраха много хора, а някои от тях организираха единични протести с плакати, които по принцип не се нуждаят от разрешение. Без да дава обяснения, полицията първо арестува хората с плакати, а после премина към масови задържания. Основното искане на протестиращите беше да бъдат освободени от затвора всички осъдени по т.нар. "Блатно дело", което опозицията смята за политически мотивирано.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44