Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консерваторите на Дейвид Камерън имат пълно мнозинство в новия британски парламент

| обновено на 09.05.15 в 12:55
Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската консервативна партия си осигури пълно мнозинство в новия парламент на страната с 330 депутатски места. Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че е информирал кралица Елизабет Втора за възможността да сформира правителство:

Сега ще сформирам консервативно правителство на мнозинството. Правителството, което оглавявах досега, свърши много важна работа, като постави основите за едно по-добро бъдеще и сега ние трябва да надградим на тях. Искрено вярвам, че страната ни е на прага на нещо специално. Можем да превърнем Великобритания в място, където хубавият живот е достъпен за всеки, готов да работи и да постъпва правилно.

Бившият и бъдещ британски премиер обеща да обедини нацията. В първата си реч след изборната нощ той обяви, че ще управлява от името на всички британци, а един от основните му приоритети ще бъде предоставянето на повече правомощия на институциите в Шотландия: 
Искам партията ми, и надявам се правителството, което бих оглавил, да си върнат мантията, която не трябваше да губим мантията на една нация, едно Обединено кралство. Така ще управлявам, ако имам възможността да сформирам правителство.

Камерън даде знак, че ще продължи досегашната си политика, като преназначи някои от министрите от предишния си кабинет, отбелязва Франс прес. Постовете си запазват военният министър Майкъл Фалън, финансовият - Джордж Озбърн, вътрешният - Тереза Мей и външният - Филип Хамънд. Очаква се Хамънд да играе основна роля в плановете на Камерън да предоговори някои условия на британското членство в Евросъюза преди референдума, предвиден за края на 2017 ч.

Лидерът на лейбъристите Ед Милибанд призна поражението си и подаде оставка като председател на партията, след като тя получи 232 места:

Поемам пълна отговорност за резултата и загубата ни на изборите. Много съжалявам за всички колеги, които изгубиха местата си.

Лейбъристите пострадаха силно от категоричния успех на националистите в Шотландия. От едва шестима депутати досега,
Шотландската национална партия вече ще разполага с цели 56 представители в Камарата на общините от общо 59-те депутатски места, отредени за Шотландия. Лидерката на шотландските националисти Никола Стърджън обяви победата за историческа:
Тази вечер сме свидетели на историческа промяна в позицията на хората. Както казахме и по време на кампанията, депутатите от Шотландската национална партия ще бъдат избрани, за да направят гласа на шотландците чуваем. Точно това възнамеряваме да направим.

Бившият шотландски премиер Алекзандър Самън подчерта колко е показателен вотът:

Това е изключително силно изказване за позицията на шотландския народ. Шотландският лъв изрева тази сутрин и ревът му се чу из цялата страна!


Най-младият депутат в британския парламент от 350 години насам 20-годишната студентка Майри Блак също е от Шотландската национална партия. Блак победи един от най-известните лейбъристи Дъглас Александър в района Пейсли:

Народът на Шотландия заговори и е време гласът му да бъде чут в Уестминстър. Обещах това на жителите на Пейсли и възнамерявам да изпълня обещанието си, каза Блак след победата си.

Майри Блак е последна година студентка по политически и обществени науки. Тя е най-младият член на Камарата на общините от 1667 г., насам, когато 13-годишният Кристофър Монк е спечелил мандат. Блак е политически активист, чиято цел е да се бори с бедността и несправедливостта в обществото.

Лидерът на либерал-демократите и досегашен коалиционен партньор на премиера Камерън Ник Клег също подаде оставка, след като партията му спечели едва 8 места в сравнение с 57 през 2010 г.  резултат, окачествен от Клег като съкрушителен:

Очаквах тези избори да са особено трудни за либерал-демократите, но очевидно резултатите са значително по-съкрушителни и немилостиви от опасенията ми. За това, разбира се, трябва да поема отговорност и ще подам оставка като лидер на либерал-демократите.

От поста си се оттегли и лидерът на ЮКИП Найджъл Фарадж, който не успя да спечели нито един мандат:

Мисля, че ще видите една по-млада и енергична партия, която ще се бори не само да си върнем страната от Брюксел, да контролираме разумно имиграцията, но и да изградим по-справедливо общество, заяви Фарадж след оттеглянето си. Той обаче не изключи възможността да се кандидатира за председател на партия отново през септември.

Партията на зелените запазва единственото си място в парламента, след като тяхната представителка Керълайн Лукас побеждава в избирателния си район Брайтън.

Отсега е ясно, че при консервативен кабинет към 2017 година във Великобритания ще се състои референдум "за" или "против" оставането в Европейския съюз. Друго предизборно обещание на Камерън и хората му е да ограничат драстично нетната имиграция и да лишат имигрантите от Евросъюза от социални облаги за период от четири години след пристигането им на Острова.

Европейската комисия коментира победата на Камерън с думите, че основните принципи на ЕС, като свободата на придвижване не "подлежат на договаряне". Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че разчита на Дейвид Камерън да работи за оставането на страната си в ЕС, предаде Ройтерс.  Туск изрази готовност да помогне на Камерън за тази кауза. Дълбоко съм убеден, че няма по-добър живот извън Европейския съюз за никоя държава. Един по-добър Евросъюз е в интерес не само на еликобритания, но и на всяка страна членка, подчерта председателят на Европейския съвет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Кристиан Вигенин: Камерън ще трябва да се бори за единството на Великобритания

Бившият външен министър Кристиан Вигенин е част от групата международни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които 17 държави изпратиха, за да наблюдават изборите във Великобритания.  В предаването "Преди всички" той..

публикувано на 08.05.15 в 09:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44