Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 години от края на Втората световна война отбелязаха в Полша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С венци и салюти в Полша бе почетена паметта на загиналите в борбата с хитлеристите. Възпоменателната церемония по повод 70-ата годишнина от края на Втората световна война в Европа се състоя на Вестерплате край Гданск само два дни преди грандиозния парад, организиран от руските власти в Москва. 

На поканата на полския президент Бронислав Коморовски се отзоваха държавните ръководители на осем държави от Централна и Източна Европа. Коморовски заяви, че мястото на Украйна е в общия европейски дом и упрекна Русия, без да я назовава пряко, че е прибягнала до сила, за да промени границите на съседна страна, което, по думите му, "не се е практикувало в Европа от 1945 година". В словото си украинският президент Петро Порошенко засегна  ситуацията в страната му и определи опитите за помирение с термина, използван за политиката на помирение с Хитлер преди 1939 година. Българският президент Росен Плевнелиев се обяви срещу създаването на зони на "замразени" конфликти.

У нас парламентът ще гласува днес декларация във връзка с годишнината от победата над нацизма. Предварителното обсъждане на документа в комисията по външни работи не доведе до съгласие след заседанието БСП обяви, че декларацията няма да има "историческа достоверност и актуално политическо съдържание", тъй като не се подчертава ролята на Съветския съюз и антифашистката съпротива в България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44