Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди жители на Кирково са пострадали от вчерашната буря

| обновено на 08.05.15 в 17:46
Снимка: БГНЕС

Хиляди жители на община Кирково пострадаха от разразилата се в четеъртък следобед буря. Ураганен вятър и градушка колкото детски юмрук нанесоха сериозни поражения на къщи и земеделска продукция. Има загинали домашни животни. Нито един от засегнатите хора няма застраховка на имота си. През целия петъчен ден комисии извършваха оглед на причинените щети от бурите и градушките. Общината в Кирково ще поиска помощ от Министерството на труда и социалната политика за осигуряване на временна заетост на пострадалите от бедствието семейства.

Бурята е започнала със силен вятър с пориви над 120 километра в час. Последвала е градушка, която на места е образувала 25-сантиметрова покривка. Най-тежки са пораженията в селата Фотиново, Върбен, Подкова, Шопци, Чорбадджийско, съобщи председателят на Общинския съвет в Кирково Шинаси Сюлейманов. Местните жители не помнят такава буря.

От урагана са изкъртени прозорци на училището в Бенковски, а отломки от стара сграда в двора му са съборили комина на съседна къща. Има много съборени дървета, отнесени и пробити покриви, счупени керемиди, повредени електрически стълбове, пострадали са и автомобили. Сериозни са щетите върху насажденията с чушки и тютюн. На практика няма здрав нито един корен, каза Сюлейманов. Пострадали са овошките и много пчелини. 

Градушката от четвъртък следобед е била с размери на яйце и е потрошила покриви и стъкла на автомобили в неделинското село Кундево. От пороя в съседното Средец има наводнена къща. Пътната настилка към селото е силно разрушена, има наноси и паднали клони. В близкото село Кочани се е активизирало свлачище.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44