Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините могат да кандидатстват за лични асистенти за хора с увреждания

Снимка: БГНЕС
Общините могат да кандидатстват за назначаване на лични асистенти за хора с увреждания. Предвидени са 150 милиона лева европейско финансиране по програмата "Развитие на човешките ресурси". Минималната сума, която ще се отпусне на една община, е 80 хиляди лева.

Очаква се помощ да получат 14 хиляди лица с увреждания и хора над 65 години.

Общините ще могат да назначават социален, домашен, здравен асистент. Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова допълни:

Всяка една община самостоятелно може да вземе решение, какви са нуждите на хората в нейния регион и съвместно с неправителствени организации да кандидатства за доста висок бюджет. Таванът на бюджета е до 500 хиляди лева за всяка една община. И там, където е необходимо, общината да може да предостави специализиран транспорт на хората с увреждания, когато те имат нужда от достъп до публични услуги, които държавата и общината предоставят.

Документите за кандидатстване ще могат да се подават по електронен път.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44