Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева: Предлаганите промени в Конституцията ще направят стабилен Закона за съдебната власт

Снимка: БГНЕС

Германия демонстрира  настойчиво желание да се постигне мир. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева в интервю за предаването „Денят на Европа” по „Хоризонт“ по повод визитата на канцлерът Ангела Меркел в Русия на 10 май. 

Германия в лицето на канцлера Меркел всъщност беше решаващият глас, за да се нанесат тези санкции, за да се поддържат тези санкции. Сега Германия отново подава ръка, показва уважение и казва, че има неща, които са над конюнктурата. Дано това „над конюнктурата“ помогне да се намери път за излизане от тази криза, защото това е криза.

Изключително добре разбирам умереността на канцлера Меркел. Много е важно човек да може да запази присъствие на духа и да направи необходимите крачки и с необходимата решителност да устои на една или друг позиция, която е заел

Отсъствието на българска делегация също има своето обяснение в очите на Кунева

Историята, която се прави в момента не е някакво лабораторно упражнение. Нека вземем предвид какво се случи с енергийните проекти, как България реагира, каква беше реакцията от страна на Русия, къде стояха европейските страни през това време, включително и тези общностни институции като Европейската комисия и Европейския парламент и да се опитаме да видим в перспективаповедението на България днес. Нещата са такива, каквито са”.

На настоящето дължим уважение, а на миналото дължим истината, заяви Кунева.

Вицепремиерът  отрече да има напрежение между нея и министъра на правосъдието Христо Иванов и заяви, че между двамата има взаимна подкрепа за работата по съдебната реформа:

Нито за секунда!  Стъпка по стъпка вървим заедно. Аз имам изключителен ангажимент към това, което прави министър Иванов, и на всяка крачка подкрепям. От своя страна той също. Ясно е, че ние трябва да имаме резултати, за да можем да стоим добре по всяка една тема, свързана с печелене на доверие, а това е моята работа. Аз няма как да правя европейски политики, ако нямаме доверието на страните.

Според на Кунева целта на предлаганите промени в Конституцията е да направят стабилен Закона за съдебната власт, а не да го надхвърлят.

Мечтая да има индивидуална конституционна жалба. Смятам, че това е изключително добре, това е дисциплиниращо, с всички рискове. Германия има. Това е допълнителен контрол. На нас ни трябва по-голямо общество, не по-голяма държава. Много искам да имаме право на законодателна инициатива, както имат според Лисабонския договор европейците. Като европейци ние имаме право на законодателна инициатива, но вътре в България няма.  Много ми се иска тези промени да се случат. Ако обаче те ще забавят приемането на най-фокусираните, и бих казала "минималистични" промени в Конституцията, може би ще се въздържим да настояваме.


Смята се, че ако се раздели ВСС на две, нещата там ще проработят по-добре, заяви Кунева. Помолена да коментира избора на Нели Куцкова, вицепремиерът коментира:

Смятам, че това, че съдия Куцкова обжалва е прекрасно. Човек трябва да се бори за собствените си права, ако иска да даде възможност на всички ни да си защитим правата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44