Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на Европа европейските ръководители призоваха за мир, демокрация и солидарност

Снимка: БГНЕС

Европейските граждани и институции днес честват Деня на Европа - 9 май. В този ден се навършват 65 години от декларацията на френския министър на външните работи Робер Шуман, произнесена през 1950 г. и възприемана като основополагаща стъпка към последвалото обединение на Европа.

По повод празничния ден, Европейският съвет излезе с обща декларация, прочетена от председателя Доналд Туск:

Днес честваме обединена Европа, възродила се от пепелта на Втората световна война... Само чрез единство Европа може да съхрани мира... Наша отговорност е да насърчаваме мира, свободата, демокрацията, солидарността и просперитета както в Европа, така и извън нея.

За постигането на тези цели, посочи още Туск, Европейският съюз трябва да възприема многообразието на блока като най-голямото си преимущество.

Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини посочи във видеообръщение:

Преди 65 години на този ден нашите бащи и деди поискаха от всички европейци да се обединят и да оставят в историята войните и конфликтите. През тези десетилетия заедно с тях успяхме да превърнем ЕС в най-успешния регионален процес на интеграция в света.

Могерини заяви още, че Европейският съюз е изправен пред новото предизвикателство да превърне европейския проект на мира, стабилността и приятелство в проект на неговите съседни държави и на целия свят.

Традиционно и днес в Деня на Европа европейските институции отвориха врати за европейските граждани. Еврокомисари и служители на Европейската комисия участват в множество прояви на европейско и национално равнище. Комисията отвори вратите си за граждани, като различните генерални дирекции са представени на 25 щанда. Сред другите прояви са Дни на отворените врати в представителства на Европейският съюз в държавите от Общността, граждански диалози и културни събития.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44