Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици и учители от Сливен участваха в дискусия под мотото "Да знаем за войната, да пазим мира”

Снимка: Росен Ракаджиев

Дискусия под наслов "Да знаем за войната, да пазим мира” се проведе в Сливен. В нея участваха ученици и преподаватели по история.

На форума ученици от 9-и до 12-и клас от цялата Сливенска област, представиха 47 проекта, есета, реферати и доклади, по неизследвани досега теми. Сред участниците в кръглата маса бяха Айсел Чаушева, Владислав Ангелов, Албена Андреева и Христо Коев, представители на гимназии от Котел, Сливен и Шивачево. Всеки от тях разказа:

Аз написах за първата жива торпила на България - Димитър Списаревски. Той е летец. Възхищава ме, че си е дал живота за България.

Показвам реферат за България във Втората световна война. Има бомбардировки над България, най-вече в столицата София. Тогава голяма част от населението на града е било евакуирано в Сливен. Трябва да си вземем поуки от войната. Има много жертви и разруха.

Моето есе беше за спасяването на българските евреи. 50 хиляди български евреи са били спасени на територията на страната. Изводът е, че в миналото българското общество е било толерантно, а днес липсва тази толерантност.

Аз участвам с презентация за местните герои от Сливен. Успяхме да съберем информация от техните роднини. Броят им е около 85.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44