Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора с увреждания от Бургас отбелязаха Денят на Европа с шествие

Снимка: БГНЕС

Хора с увреждания от Бургас отбелязаха Деня на Европа с шествие. Те пуснаха в небето гълъби като символ на свободата и правото на достоен живот на всеки гражданин на Европейския съюз.

Жители на Бургас със специфични потребности със сини балони в ръце отново напомниха, че държавата е длъжник при решаването на проблемите им, а обществото още ги дискриминира. Ние сме видими и заслужаваме пълноценен живот, каза Иван Карагьозов и очерта основните им искания:

Да се изчистят проблемите в ТЕЛК-а. Не искаме да има повече фалшиви инвалиди. Не искаме човек, който е с ампутирани крайници, да ходи регулярно на ТЕЛК. Няма никакъв смисъл, крайникът му няма да порасне отново. Искаме да се решат проблемите в образователната система, където някои от родителите не искат нашите деца с увреждания. Искаме да имаме сносни инвалидни колички, защото ние сме длъжни да ползваме 6 години една инвалидна количка. Искаме тези проблеми да бъдат решени веднъж завинаги.

Недялка Кирова, която е майка на дете с детска церебрална парализа, не изключи и бъдещи протести: За нас е много важно да бъдем обезщетени, защото ние не сме оставили децата си в институция, а се грижим за тях. Родителите посвещават живота си на тях.

Може да сме приковани към инвалидните колички, но сме свободни по дух, категорични бяха участниците в шествието и пуснаха гълъбите в небето.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44