Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православният храм "Свети Николай Чудотворец" отвори врати в Пловдив

Нов православен храм отвори врати в Пловдив. Той носи името на "Свети Николай Чудотворец". В деня на освещаването си църквата прие за поклонение и частици от мощите на своя патрон и на свети Лука Симферополски.

Храмът е изцяло дарителски проект, който е построен за 4 години. Той отвори врати в деня на летния Никулден. Стотици присъстваха на освещаването и на първата литургия, водена от митрополит Николай. Новата църква е нов дом на вярата, акцентира в обръщението си към миряните той: За духовна просвета, за благодатна утеха, за здраве - духовно и телесно, и за душевно спасение на всички.

Църквата в район Западен правеше впечатление с нетрадиционната си за българското православие архитектура още докато се строеше. Тя има сини и обсипани със звезди кубета. Основният ктитор, предприемачът Кирил Василев, разказа, че точно кубетата напомнят за светеца, като закрилник на моряците и банкерите. Василев получи от владиката орден и сподели: Чувствам се много развълнуван, защото съм строил какво ли не - хотели, къщи, заводи. Трепереше ми душата. Друго е, това е храм.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44