Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минският процес за разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна дава резултати въпреки трудностите

| обновено на 10.05.15 в 17:36
Въпреки трудностите, Минският процес за разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна, дава резултати. Това констатираха руският президент Владимир Путин и канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на днешната им среща в Москва.
 

На пресконференция след срещата Владимир Путин заяви, че успехът за нормализиране на ситуацията в Донбас преди всичко зависи от Киев. Той увери, че Русия ще използва своето влияние върху ръководствата на двете самопровъзгласили се републики, за да върви Минският процес с необходимото темпо:

Убеден съм, че за осигуряването на дългосрочно урегулиране на проблемите трябва да започне пряк диалог между Киев, Донецк и Луганск. Това е едно от ключовите условия за разрешаване на конфликта. На 6-и май в Минск най-накрая стартира работата на четирите профилни подгрупи в рамките на Контактната група и ние ще направим всичко възможно да бъде постигнат резултат, подчерта Владимир Путин.

От своя страна Ангела Меркел посочи, че суверенитетът и териториалната цялост на Украйна трябва да бъдат възстановени и че това е част от Минските споразумения:

Анексията на Крим и военните действия в Украйна нанесоха сериозна вреда на нашето сътрудничество с Русия, защото тези действия са заплаха за европейското мирно устройство. Историята обаче ни учи, че колкото и сложни да са конфликтите, ние трябва да търсим мирните решения по дипломатически път, посочи канцлерът на Германия.

Ангела Меркел е в Москва за участие в мероприятията по случай Деня на победата над нацистка Германия. По-рано днес заедно с президента Владимир Путин двамата поднесоха венци на гроба на Незнайния войн край стената на Кремъл и с минута мълчание почетоха паметта на жертвите на Втората световна война.

След посещението в Москва германският канцлер ще приеме в Берлин президента на Украйна Петро Порошенко, като се очаква главна тема и на тези преговори да бъде ситуацията в Донбас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44