Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гигинският манастир бе осветен отново

| обновено на 10.05.15 в 17:32

Няколко години след началото на ремонта в Черногорския Гигински манастир, той беше осветен отново. До него вече има нов асфалтиран път. Обновлението на манастира до голяма степен се дължи на усилията и находчивостта на игумена му отец Никанор, който сподели пред "Хоризонт "откъде черпи своята енергия:

Божията благодат само дава сила, когато човек служи на Господ, както сам Христос каза на апостолите, човек не само с хляб се храни, а с това, че изпълнява божията воля. Когато човек изпълнява божията воля, старае се да я изпълнява макар и със своите немощи и грехове, Бог му дава сила, благодат и той успява.

Премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Кристалина Георгиева присъстваха на откриването на петкилометровия път и новото крило на Черногорския манастир "Св.св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски". За строежа бяха отпуснати 700 хил. лева. 

Строителството на църквата е започнало от 1930-а година, но само допреди няколко години на мястото й е било поляна, спомни си премиерът:

Манастирът можеше да се намери по праха от колите, черен път, 6 и 6 - 12 км отиване и връщане. Манастирът беше паднал, това беше поляна. Тогава им казах, че ще го направя и това е факт, както и съм им обещал и изпълнил вече 99% от програмата, която сме имали през годините. От метрото на София до магистралите. Всичко се строи с добри темпове. Виждате колко хубаво става. Колко се радват хората, вече няма да дишат прахта и като дойдат в тая света обител, виждате какво е настроението. Ако не беше лошият експеримент Орешарски - правителство на БСП, ДПС и "Атака", държавата вече щеше да е три пъти по-напред. Всичко щеше да се е случило миналата и по-миналата година. Всичко щеше да е свършило. Сега вече щяхме да строиме по "Хемус" до Търново.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44