Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консерваторът Анджей Дуда печели първия тур на президентските избори в Полша

| обновено на 11.05.15 в 11:31
Анджей Дуда
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Полският президент Бронислав Коморовски бе изтласкан изненадващо на второто място от консервативния си съперник Анджей Дуда след вчерашните президентски избори в страната. По данни от екзитпол соченият за фаворит Коморовски получава 33,1% от гласовете, а консерваторът Дуда - 34,5%. Пънк-рок музикантът Павел Кукиз е трети с 20,3 на сто от гласовете.

Дуда, който е кандидат на полската опозиционната партия "Право и справедливост", заяви, че на страната е нужен нов лидер и подчерта:

Уверявам полския президент във волята ми да участвам в следващия дебат. Искам да подчертая значимостта от реформи в редица области в Полша. Моята кампания се основаваше на посланието, че Полша е името на бъдещето.

Ние ще победим, заяви още Дуда след обявяването на прогнозните резултати. Той подчерта, че си поставя за цел "обновяването" на Полша в области като здравеопазването, икономиката и образованието.

От своя страна Коморовски заяви, че резултатите са много сериозно предупреждение за управляващия лагер в момента:

Трябва да се вслушаме в гласа на гласоподавателите, защото трябва не само да се мобилизират всички рационални сили, но са необходими и интензивни действия, за да се възстанови вярата в полската демокрация.

Официалните резултати от вота се очакват по-късно днес. На 24-ти май предстои балотаж между Дуда и Коморовски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44