Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ иска промяна в политиката по доходите

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

КНСБ настоява за промяна в политиката по доходите, защото в България през последните години се дават заплати, които са далеч под произведеното. Това каза във Велико Търново президентът на синдиката Пламен Димитров.

Анализ на синдиката доказва, че брутният вътрешен продукт е нараснал в годините на прехода.

2014-а година спрямо 1990-а ние произвеждаме с 37 процента повече, отколкото като сме почнали, като брутен продукт в България. Средната работна реална заплата, тоест, изчистена от инфлацията за периода от 90-те години насам, показва вълнообразно развитие и стига през 2014-а 83 процента спрямо тази, която е била в 90-а година. Това показва най-окрупнено, че икономиката произвежда повече от това, което е било в началото, а заплатите със 17 процента по-ниски.

Той изнесе и данни на Евростат.

Средната работна заплата в индустрията и услугите за 2014-а година е 25 процента спрямо средноевропейската. Като махнем различията, ако можем да ги сравняваме нещата, произвеждаме наполовина от средно европееца, а получаваме една четвърт от него. Всичко това показва, че икономиката наистина произвежда, ако не в пъти, то с проценти повече, отколкото реално получават хората, и заради това ние твърдим, че има поле и възможност за нова политика по доходите, с нови възможности, по-справедливо разпределение, както на предишното ниво, там, където се произвежда доходът - в предприятията, така и на вторично ниво, което става през данъците и осигуровките.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44