Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът на служителите на Добруджанския земеделски институт продължава

| обновено на 12.05.15 в 16:00
Втори ден продължава протестът на служителите на Добруджанския земеделски институт, които не са съгласни с наложените им 16 процента съкращения. Протестът трябваше да се състои на международния път за Румъния, но полицията не позволи на хората да стъпят на него и те протестираха на отсечката към Института.

Синдикатите посочват, че когато става дума за 16% съкращение, всъщност трябва да се влезе в процедура на масови уволнения, а това изисква друг тип преговори, каквито не са започнали. Хората настояват за самостоятелност и автономност, защото според тях Институтът е печеливш и може да се издържа сам, а в момента няма пари за заплати и гориво. Електроразпределителното дружество дори е изпратило предупреждение, че токът ще бъде спрян заради неплатени сметки.

Хората все още нямат отговор на изпратеното преди десет дни писмо до президента, премиера и министъра на земеделието. Вчера те поискаха оставката на председателя на Селскостопанската академия Тотка Трифонова и министър Десислава Танева.

По-късно Трифонова дойде на протеста и беше посрещната с освирквания и скандирания "Оставка".

Ако селскостопанската академия е птица, вие  режете едно крило от Добруджанския земеделски институт, извика недоволна служителка. .

Председателят на Селскостопанската академия обеща среща и отговор на въпросите им. Минути по-късно обаче  стана ясно, че директорът на Добруджанския земеделски институт е наредил служителите да отидат по работните си места, защото не спазват трудовата дисциплина и че срещата с Тотка Трифонова ще бъде само с него, с ръководството и ръководителите на научните звена. Това накара недоволните да окупират фойето и стълбищата и в момента те са пред залата, където се провеждат разговорите. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44