Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Военните са на границата, ако нещата в Македония отидат на зле

АБВ, ПФ, БСП и ДПС излязоха с декларации по повод случилото се в Македония

| обновено на 13.05.15 в 18:25
Снимка: БГНЕС

Военните са на границата, ако нещата в Македония отидат на зле, каза в парламента премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че при една хуманитарна криза, трябва да имаме готовност 90 000 граждани с български паспорти да дойдат  в нашата страна. Борисов обясни, че правителството следи с тревога събитията в Македония и допълни, че няма загинали български граждани. Той определи 17-и май, когато се готви голям митинг, за ключова дата за Македония.

Военните са на границата, подготвят си точки, ако нещата отидат на зле в Македония. Подготвяме и пунктове, защото тези, които са с български паспорти, спокойно могат да си дойдат. Имам информация, че са около 90 000. Могат да се приберат в България, български граждани, които са с български паспорти. Тези неща, които мога явно да ви кажа от службите, сме започнали като действия в момента.

Ситуацията в Македония беше повод и за политически декларации.

АБВ, Патриотичният фронт, БСП и ДПС излязоха с декларации по повод развитието на политическата ситуация в съседна Македония.

АБВ изрази тревога от развитието на политическата ситуация в съседна Македония. В декларацията се призовава правителството в Скопие да предприеме ефективни мерки за борба с тероризма и за пресичане на всякакви опити за разпалване на етнически конфликт.

Според АБВ случилото се в Куманово е печален пример за това как насаждането на омраза и разделение в обществото лесно могат да прераснат в човешка трагедия. От партията изразяват надежда този случай да остане изолиран инцидент, а подбудителите и участниците да бъдат наказани. АБВ призовава ЕС да приложи ефикасни инструменти за решаване на проблемите в Македония, преди всичко като потвърди политиката за разширяване на Съюза и очертае конкретна и реалистична перспектива на интеграцията на страните от Западните Балкани. Според партията българското правителство трябва да направи цялостна оценка на ситуацията в Македония от гледна точка на възможните рискове и заплахи за сигурността на страната ни и да представи пред парламента или Консултативния съвет за национална сигурност при президента комплекс от действия и инициативи, а министърът на външните работи да докладва в Комисията по външна политика на Народното събрание за състоянието и перспективите на двустранните отношения с Македония.

Този път, който ни показа ДПС, ни води именно към македонския сценарий капсулиране на етническите групи, сепариране на етническите религиозни общности и конфронтация с мнозинството, а пътят за интеграция е точно обратен. Използвам повода да призова правителството на Република България към много по активна, но и взискателна политика по отношение на европейското бъдеще на страните на запад от нас. България трябва да изрази подкрепата си за гражданската енергия, която днес наблюдаваме в Скопие, да бъде представен ясен план в случай на задълбочаване на конфликтите и появата на бежански проблеми, заяви съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

Никакво политическо пристрастие не е в състояние да отрече безспорния факт, че безкръвният преход в България стана възможен именно заради изградения български етнически модел. И тук особена роля  изигра именно ДПС. Днес да се твърди, че всъщност в Македония се е провалил модела на ДПС, е не просто некоректно, това е и грубо преднамерено политическо твърдение, каза председателят на партията Лютви Местан.

Янаки Стоилов от БСП коментира: То също допринесе да се предотвратят реални напрежения, провокации и рискове, които можеха да обърнат хода на обществено-политическите процеси в страната. Дали днес ДПС продължава не само на думи, а като действия да доказва своето развитие като българска национална партия, която не се влияе от външни фактори? Ние навлизаме във все по нестабилен период, който има опасност да засегне Балканите и в случая Македония не е единственият елемент в тази нестабилност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44