Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превишена скорост е причината за най-тежката жп катастрофа в САЩ за последните 7 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Превишена скорост вероятно е причината за най-тежката жп катастрофа в САЩ за последните 7 години. Пътнически влак на “Амтрак”, пътуващ от Вашингтон за Ню Йорк, дерайлира късно вечерта във вторник. Локомотивът и всичките седем вагона излязоха от релсите, 10 минути след като влакът е тръгнал от гара Филаделфия с 238 пътници и петима членове екипаж.

Робърт Съмуолт от Националния съвет по безопасност поясни, че според записа от черната кутия на влака, когато машинистът е задействал аварийните спирачки, скоростта е била 160 километра в час. Тогава е спрял и записът. Катастрофата е станала на остър завой, където ограничението на скоростта е до 80 км. Композицията се е движела с двойно по-голяма скорост.

От Федералната железопътна администрация съобщиха, че инспектори на “Амтрак” са проверили участъка от линията само няколко часа преди инцидента и не са установили никакви дефекти.

Адвокатът на 32-годишния машинист Брандон Бостиан казва, че той няма спомен от катастрофата и няма никакво обяснение за случилото се.

При катастрофата загинаха 7 души, повече от 200 са ранените, 10 от които в критично състояние. Има и други, които са в неизвестност, но за някои не се знае дали са се качили във влака.

Жп участъкът между Вашингтон и Бостън, където стана катастрофата, е един от най-натоварените. Годишно влаковете на “Амтрак” превозват през този т.нар. "Североизточен коридор" около 11,6 млн. пътници.

Движението в участъка остава затворено.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44