Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас се открива международен икономически форум

Снимка: БГНЕС

Третият международен икономически форум "Новата икономика на България - място на среща на Запада с Изтока" се открива в Бургас по инициатива на Института за регионални стратегии. Той е под патронажа на областния управител, домакин е кметът на Бургас.

Над 200 фирми и организации са поканени за участие в третото издание на инвестиционния форум. Освен традиционните гости от арабския свят Турция, Казахстан, Азербайджан и Китай, е потвърдено и участието на представители на страни от ЕС.

Според Павел Маринов - директор на Института за регионални стратегии, Бургас заема ключово място по пътя на многовековни транспортни коридори и трябва да се възползва от своята възлова роля. Транспортът обаче не е добър на регионално ниво и съществуват само експресни коридори.

И никаква регионална транспортна инфраструктура, която да даде смисъл на местната икономика да съществува по-добре. Примерно, трасето Белград-София-Пловдив-Истанбул би било прекрасно да е създадено, да го има и да се инвестира в него, но не е достатъчно за българската икономика. То е добро за транзитните товари, които влизат и излизат от сърцето на Европа - посока изток. Но за България, за да има полза от този коридор, трябва да има гъста инфраструктурна система, която да го захранва. И затова решихме да съсредоточим разговора на нашия форум в сферата на транспорта.

От предните две издания на икономическия форум се разработват 9 инвестиционни проекта в областта на инфраструктурата, туризма и транспорта, като всеки един от тях е на стойност над 10 милиона лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44