Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: Решенията свързани с усвояване на средства от еврофондовете трябва да подлежат на съдебен контрол

Снимка: БГНЕС

"94 процента от заинтересованите страни в системата на управление на еврофондовете смятат, че има нужда от закон с параметри, подобни на заложените в подготвения текст"  - съобщи вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев. Той участва в конференция, посветена на устойчивия растеж и европейското бъдеще на градовете, която се провежда в Габрово. Финалният текст на Закона за управление на средствата от Европейския съюз е готов и е в режим на ведомствено съгласуване, обясни вицепремиерът Томислав Дончев, който аргументира пред участниците във форума необходимостта от създаване на нормативна база, за да се постигне устойчивост на системата. 

Най-важното в закона е, че той въвежда един ред, който, надявам се, да бъде устойчив, т.е. едни норми, едни принципи, които няма да могат да бъдат спонтанно променяни на база емоционални, политически и конюнктурни мотиви.

По думите на Дончев, въпреки опасенията и рисковете е задължително системата да е в общия ред на държавата и решенията да подлежат на съдебен контрол, като това ще става по реда на административно-процесуалния кодекс. Вицепремиерът коментира и изцяло новият закон за обществените поръчки, който, според Дончев, най-късно в началото на есента ще влезе в Народното събрание. Промяната подкрепя изцяло нов подход на работа, подчерта вицепремиерът като посочи, че очаква рамковият закон да послужи за следващите десет години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44