Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

“По-малко увеличение на осигуровките и на възрастта за пенсия е компромисният вариант, който е предложил социалният министър Ивайло Калфин на работодателите и синдикатите и така е получил тяхната подкрепа за пенсионната реформа”, пише ТРУД във водещата си новина. Новата идея е осигуровките да се повишат само с 2%, а не с 4,5, както беше първоначалното намерение. 

"Разходите на българите нарастват близо 9 пъти по-бързо отколкото доходите им, показват последните данни на националната статистика. Това е и най-голямата разлика  в темпа на ръст на получените и похарчените пари от над две години“, съобщава  МОНИТОР.

„Ключова промяна в закона, която би могла да стимулира създаване на листи на чакащи, плащане в брой за лечение и  допълнителното здравно застраховане приеха  депутатите от здравната комисия при това без особени дебати. Пакетът услуги, плащани от здравната каса, ще се раздели на основен и допълнителен, предвиждат приетите поправки в Закона за здравното осигуряване“, информира СЕГА.

"Лимитите за болниците падат. Това стана ясно от решение на Върховния административен съд. С решението на практика се спират наложените ограничения в заплащането на лечебните заведения, според които те ще могат да работят с между 90 и 95% от миналогодишните си бюджети“, съобщава  ТЕЛЕГРАФ.

"Неграмотността е скочила десет пъти от 1989 година насам", пише  ДУМА  като цитира почетния лидер на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Тренчев цитира статистика, според която неграмотните са 16%, а преди демокрацията хората, които не могат да четат и пишат, са били 1,6 на сто.

"Евтин ток от Румъния и Унгария удари продажбите на българските електроцентрали. Електроенергията там сега се предлага по 23 до 29 евро за мегаватчас на фона на последния търг, който "АЕЦ – Козлодуй“ обяви при минимална цена от 35 евро на мегаватчас", пише  ПРЕСА.

Проект за модернизация на летището в Стара Загора ще бъде предложен на Катар, Офертата ще бъде отправена по време на посещението на премиера Бойко Борисов и 7 министри в Доха от 16 до 18 май, посочва  СТАНДАРТ.

"Всичко в КТБ да се разсекрети, включително влогове, сметки и имената на тази, които са се възползвали от прихващанията след затварянето на банката", пише  НОВИНАР като цитира премиера Бойко Борисов.

"Списък във вентилатора" е заглавието на водещата тема на съботния КАПИТАЛ, посветена на срещите на банкера Цветан Василев.

24 ЧАСА публикува интервю с генералния директор на БНР Радослав Янкулов. В него той заявява, че няма подаде оставка, защото не вижда какъвто и да е повод за това. Янкулов обявява, че ще поиска от СЕМ официално становище за това как изпълнява управленската си програма: "Моето обяснение за промяната в посоката на недоволство е, че воплите и протестите, свързани със задължителното и неминуемо съкращение на парите, не предизвикаха подкрепа в обществеността“. Така генералният директор на БНР коментира твърденията на протестиращите служители за злоупотреби с обществени поръчки и непрозрачно управление.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44