Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джохар Царнаев беше осъден на смърт за бомбения атентат по време на маратона в Бостън

Джохар Царнаев
Джохар Царнаев беше осъден на смърт за бомбения атентат по време на Бостънският маратон през 2013 година, при който загинаха трима и бяха ранени 260 души.

Съдебните заседатели в Бостън единодушно са застанали зад смъртна присъда за Царнаев по няколко обвинения, в това число за поставената от самия него бомба по време на маратона. Федерален съдебен състав стигна до решението след 14-часово обсъждане, което продължи три дни.

21-годишният Царнаев се очаква да бъде преместен във федерален затвор в щата Индиана, където ще очаква своята екзекуция. Адвокатите му може да обжалват присъдата.Репортери в съдебната зала съобщават, че при произнасянето на присъдата обвиняемият не е показал никаква емоция, а двама от съдебните заседатели са се разплакали.

Някои от засегнатите от бомбения атентат са изказали задоволство, но е имало и такива, които до последно са призовавали да не се стига до смъртно наказание.

След присъдата главният прокурор на САЩ Лорета Линч заяви, че наказанието е подходящо за такова ужасяващо престъпление. Тя също изрази надежда, че това до известна степен ще успокои жертвите и техните семейства.

По време на процеса защитата на Джохар Царнаев настояваше, че той е действал под влиянието на брат си, докато прокурорът поддържаше тезата, че Джохар умишлено е искал да причини смъртта на невинни граждани и след атентата не се е покаял за постъпката си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44