Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия разкритикува ЕС заради кризата в Македония

Лидерът на опозицията в Скопие Зоран Заев разпространи нови смущаващи записи от разговорите на властта

| обновено на 16.05.15 в 15:10
Снимка: БГНЕС

Русия критикува Европейския съюз, че не се отнася с необходимата загриженост към ситуацията в Македония. При посещението си в Сърбия руският външен министър Сергей Лавров настоя Брюксел да се ангажира с проблема. След поредните протести срещу управлението на премиера Никола Груевски, посещението на Лавров е водеща тема в македонските медии.

Медиите в Скопие следят внимателно посещението на руския външен министър в Сърбия и коментират думите на Сергей Лавров, които разкритикува от Белград "твърде сдържаното" отношение на ЕС, свързано с нестабилността на Балканите и последните събития в Македония. Близките медии до правителството на Груевски влизат в тона на руския външен министър Лавров, свързвайки политическата криза в Македония с изграждането на газопровода от Москва "Турски поток", които, според предварителните оценки, трябва да премине през територията на Македония и Сърбия.

Лидерът на опозицията в Македония Зоран Заев разпространи нови записи от разговорите на властта, в които става ясно как вече бившия ръководителят на македонското контраразунаване Сашо Миялков поръчвал стрелба за удоволствие с автомат „Калашников“. Бившия министър на вътрешните работи на Македония Гордана Янкуловска говори за местните албанци с презрителното определение "шиптъри" и как властите в Скопие бързо могат ли да ги поставят на местата им. Тези изявления на управляващите в Македония засилват недоверието между двете основни етнически общности в югозападната ни съседка.

Лидерът на управляващата с премиера Груевски албанска формация  Али Ахмети призова  албанците да излязат на утрешния грандиозен антиправителствен митинг в Скопие и да искат оставката на македонското правителство. 

Във връзка с предстоящи масови прояви в Република Македония, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да планират маршрута си и да избягват струпването на хора, както и районите под полицейска охрана. При нужда българските граждани да се обръщат към посолството ни в Скопие или Генералното ни консулство в Битоля.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44