Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на политическите сили в Македония в опит за решение на кризата

Управляващите организират контрамитинг

| обновено на 18.05.15 в 08:38
Снимка: БГНЕС

В Македония днес ще се проведе среща на лидерите на параламентарните сили в страната. Те ще се опитат да намерят решение на политическата криза.

Тази вечер управляващата ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски организира митинг, след снощната демонстрация на опозицията с искане за оставка на правителството. Груевски вече каза, че няма да се оттегли, за да бъде съставено преходно правителство.

Македония навлиза в много ключова седмица от политическото си развитие, категорични са повечето анализатори и политици в югозападната ни съседка. Македония е в дълбока политическа криза в момента, е общата оценка на наблюдателите.

Днес се очаква да се проведе освен лидерската среща на парламентарно представените сили в Собранието, на която се възлага твърде много, също така и митингът на управляващата в Македония ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски. Според Владимир Лазаревик от движението "Има бъдеще" след митинга на опозицията вчера е дошло време Груевски да си подаде оставката и да даде възможност на Македония да върви по пътя на евроинтеграцията:

След всички записи, които чуха гражданите на Македония, повече от ясно е, че Груевски няма бъдеще нито като политик, нито като премиер. Кариерата му е приключена. Очаквам Груевски да подаде оставка преди месец юни, и смятам, че кариерата му като политик е завършена.

Според проф. Йове Кекеновски, който е бивш член на ВМРО-ДПМНЕ, ако членовете на организацията имаха възможност сами да избират дали да отидат на митинга в подкрепа на премиера Груевски, то едва ли повече от 10 процента на формацията биха отишли на митинга:

Доколкото познавам нещата, той няма да има и десет процента от това, което очаква да получи от членската маса на организацията, ако членовете на ВМРО-ДПМНЕ можеха сами да решават.

Никола Груевски вече създаде проблеми на Република Македония. Както аз, така и обикновените граждани и представители, желаем той да слезе от властта и да си отиде.

Обстановката в Македония ще бъде обсъдена и на сесията на Европейския парламент в Страсбург тази седмица. В сряда евродепутатите ще дискутират политическата криза в Македония, която се изостри след убийствата на 14 етнически албанци и 8 полицаи в Куманово на 9-и май. В разискването ще участва върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Също в сряда, евродепутатите ще разгледат предложената от Европейската комисия програма за въвеждане на квоти за разселване на имигрантите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44