Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ислямска държава" установи пълен контрол над град Рамади в Ирак

Най-малко 500 души са загинали в боевете

| обновено на 18.05.15 в 16:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групировката "Ислямска държава" е установила пълен контрол над град Рамади в Ирак, нанасяйки тежко поражение на иракските сили за сигурност въпреки американските въздушни удари, съобщиха световните агенции.

Най-малко 500 души са загинали в боевете между иракските сили за сигурност и бойците от "Ислямска държава". Информацията бе потвърдена от говорителя на губернатора на провинция Анбар Муханад Хаймур. Сред убитите са цивилни и иракски военнослужещи. Между 6 и 8 хиляди души са напуснали града след активизиране на боевете. При бягството си силите за сигурност са изоставили оръжия и техника.

Съединените щати обявиха, че не могат да потвърдят превземането на Рамади. Според говорител на Пентагона, ситуацията в града е променлива и оспорвана.

Американският държавен секретар Джон Кери, който е на официално посещение в Сеул, заяви:


Убеден съм, че след преразпределяне на войските през следващите дни и седмици ситуацията ще се промени и бунтовниците ще бъдат отблъснати... Напълно съм убеден, че през следващите няколко дни ще наблюдаваме обрат.

Иранските власти обявиха, че имат готовност да се включат в действията срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Рамади. Това заяви Али Акбар Велаяти, съветник на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей. Велаяти подчерта, че ако иракското правителство помоли официално Иран за съдействие, Техеран ще се включи незабавно в операцията по възвръщане на контрола над Рамади.

Във военната база Хабания на около 30 км. от Рамади днес пристигна конвой на шиитските милиции "Хашид Шааби", които са в готовност да започнат действия за връщане на контрола над града. Хикмат Сюлейман, говорител на губернатора на провинция Анбар, съобщи за Би Би Си:

Части на народната мобилизация ("Хашид Шааби") се събират в лагера Хабания с много войници от редовната иракска армия и иракските сили за сигурност.


Сюлейман допълни, че на заседание на Съвета за национална сигурност ще се координира ролята на шиитските милиции и по-нататъшните действия на иракската армия за освобождаване на Рамади. АФП съобщи, че в конвоя на шиитските милиции участват войници, танкове и други военни машини. Милициите са в бойна готовност, се казва още в съобщението.

Ръководената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" обяви, че е извършила 19 въздушни удара в района на Рамади през последните 72 часа. Коалиционните войски са засилили подкрепата на иракската армия по молба на правителството в Багдад. Ударите са били насочени срещу позиции на бунтовниците, сгради под техен контрол и бронирани автомобили. Превземането на Рамади е най-голямата победа за "Ислямска държава" в Ирак. Нейни бойци вече контролират по-голямата част от обширната провинция Анбар, която се простира от границите със Сирия, Йордания и Саудитска Арабия до Багдад.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44