Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" започва да строи "Турски поток" в началото на юни

| обновено на 19.05.15 в 14:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тръбите, закупени за проекта "Южен поток", ще бъдат използвани за "Турски поток", съобщи руската компания "Газпром". Строителството на новия газопровод започва през юни.
В изграждането на морския участък от "Турски поток" ще се включат два кораба на италианската компания "Saipem". Първата от общо четири линии на газопровода трябва да бъде готова в края на 2016 г., съобщи пред журналисти заместник-председателят на управителния съвет на "Газпром" Виталий Маркелов.

Предвижда се полагането на тръбите  на малка дълбочина да започне през първите десет дни на юни, уточни той. Размразява се и договорът на "Газпром" с две големи германски компании, който ще доставят още 150 хиляди тона тръби за газопровода, свързващ Русия с Югоизточна Европа.

В края на 2014 г. Русия обяви, че спира проекта "Южен поток", който трябваше да мине и през България, и вместо него реши да изгради газопровод през Турция до границата с Гърция. Новото трасе ще бъде дълго около 1100 км и ще бъде с капацитет, съпоставим с този на "Южен поток". Основната му задача е да елиминира Украйна като транзитна държава за руския газ, предназначен за Европа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44