Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха прегазен царски орел

царски орел

Мъртъв царски орел е открит край разклона за с. Гергевец по пътя Сливен - Ямбол. Рядката птица е била блъсната от автомобил, съобщиха от общинския отдел „Екология“ в Сливен. Тя е изпратена за аутопсия в спасителния център на „Зелени Балкани“. 
Екоексперти твърдят, че на същото шосе редовно се намират ударени и прегазени диви животни - таралежи, видри, лалугери и птици, поради несъобразената за второкласен път скорост на шофьорите. Мъртвият царски орел е излюпен е през май 2013 г. в Средна гора и картотекиран в Спасителния център за Диви животни с името Волен. За проследяването му е прикачен GPS предавател от Българското дружество за защита на птиците. След лечение в центъра за Диви животни, преди година орелът е пуснат в землището на село Камен. Скитал в Румъния, Молдова и Украйна, докато преди дни се връща у нас и загива при пътен инцидент. 
Царският орел е сред най-редките грабливи птици у нас - популацията му наброява двайсетина двойки. Повечето пребивават в Югоизточна България, най-вече в Сливенското поле, където ловуват таралежи, лалугери, зайци. От 2008 досега са проследени с предаватели 30 царски орли, от тях жив е останал само един. Над 90 на сто от птиците загиват.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44