Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 500 проекта са финансирани от ЕИП и Норвежкия финансов механизъм от 2009 до 2014 г.

Подобряване на образованието на малцинствата, опазване на културното наследство, насърчаване на икономическата активност на населението са конкретните резултати от изпълнението на проектите по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г.

Изграждането на младежки центрове в няколко града е сред конкретните видими резултати от изпълнението на проектите. Един от тези центрове е в Пловдив. 1 147 000 евро са отпуснати безвъзмездно от норвежката програма. Общината е осигурила финансиране от 200 000 лева. В младежкия център ще бъдат организирани дискусии за решаване на конкретни проблеми, допълни Георги Титюков - кмет на район Централен в Пловдив.

Хора, които имат проблеми с ранното отпадане от училище. Хора, които имат проблеми с професионалната реализация, допълни той.

Едно от условията на младежката програма е да се насочат 10 на сто от средствата за ромската общност. Ромски младежи получават стипендии за висше образование в сферата на медицината и правосъдието. Примери за други проекти даде Мариана Курдова - ръководител на Националното координационно звено за Механизма на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм:

Ще дам за пример културното наследство, където ще имаме проекти в София, насочени към базиликата "Света София", насочени към дигитализацията на културното наследство, към Триъгълната кула и много други, които всъщност ще бъдат достъпни за цялото население, ще са с много видими резултати. Ще спомена всъщност и фФнда за стипендии, който финансира студентска и преподавателска мобилност между страните донори и България, обясни Мариана Курдова.

Повече от 500 проекта са финансирани от 2009 до 2014 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44