Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици жители на Петрич излязоха на контрапротест в защита на кмета

| обновено на 20.05.15 в 12:36
Снимка: БГНЕС
На контрапротест в Петрич обвиненият в злоупотреби и корупция екип на кмета Вельо Илиев получи подкрепа от стотици жители на общината. Полиция охраняваше митинга, за да не се стигне до сблъсъци с организаторите на протестите срещу управлението на общината.

Работният ден на кметския екип започна на площада пред общинската сграда, която до вчера се окупираше  от строителни машини и няколко бизнес организации в Петрич. Митингът беше организиран от Сдружението на кметовете на населените места в общината, които безрезервно подкрепиха кмета Илиев, макар че са от различни политически партии. Жителите на града също заявиха, че си искат кмета.

Кметът на село Беласица Велик Филчев е убеден, че обвиненията срещу общинското ръководство са безпочвени и са мотивирани от политико-икономически интереси, макар че самият той е бил кандидат на партия ГЕРБ, чиято местна организация иска дискредитирането на Илиев:

Тук съм заедно с моите колеги, и както виждам и доста от жителите на община Петрич, да подкрепим господин Вельо Илиев, който сплотява 52 кмета от различни политически партии.

Връченият ми вчера сертификат от министър Томислав Дончев за община с добро управление и иновации е обективната оценка, която е отговор на грозния сценарий срещу мен, каза кметът Вельо Илиев:

Тези, които търсят врага в мен и го търсят вече 15 години, те не знаят, че в България има закони. Закони, които казват как да се случват нещата.

Двуполюсният модел на протестите беше провокиран от втвърдената позиция за голяма част от бизнеса и жителите в южния град, които вчера поискаха не само оставки, но и затвор за кмета и част от екипа му с обвинения за злоупотреба с власт и корупционни схеми при възлагането на обществени поръчки. Браншови и неправителствени организации излязоха с открито писмо до основните институции в страната и държавното обвинение, в което поискаха спешни мерки за ограничаване на "местния феодализъм".

След сигналите, изнесени през последните дни в медиите, Окръжната прокуратура в Благоевград започна проверка. С декларация до всички парламентарно представени политически партии и за спешни законови промени за активизиране на контролните институции излезе и местният Общински съвет.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44