Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Спасовден

| обновено на 21.05.15 в 12:35
Снимка: pravoslavieto.com
Българската православна църква чества празника Възнесение Господне или Спасовден. Името идва от тълкуването, че с Христовото Възнесение завършва и актът на човешкото спасение. Много миряни присъстваха на празничната служба, с която църквата отбелязва възкачването на Иисус Христос на небето 40 дни след Възкресението. Тази година Спасовден съвпада с деня, в който почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена.

Патриарх Неофит оглави празничната Света литургия за двата празника в столичната църква "Възнесение Господне". За храмовия празник за поклонение е пренесена иконата "Света Богородица" от манастира Козиница в Гърция, с вградени мощи на четирима светци. Много миряни присъстваха в храма.

Този ден е много важен в годишния цикъл на църковните празници. До днес се поздравявахме с "Христос Возкресе!". Това е последният ден на Пасхалния цикъл. След няколко седмици навлизаме в Петровия пост, казва жена, била на литургията. 

Много голям празник. Всички християни го почитат, както и ние. Този празник е абсолютно невероятен, защото имаме съвпадение на Св. Константин и Елена, съвпадение на Възнесение Христово и тази божествена икона, която е дошла тук в този храм и самият патриарх български изнася службата. Много съм развълнувана и вярвам, че това за българския народ е голяма благодат, допълва друга. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44