Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Нашественици“ - един филм за тъмната страна на руския бизнес

Снощи в Гьоте-институт в София се състоя ексклузивната прожекцията на новия разследващ документалния филм „Нашественици“ на режисьора Александър Гентелев. Филмът е произведен от немския телевизионен канал ZDF.

Филмът разкрива много сериозен феномен, който е характерен за нашите почти демократични ширини, т.е. завземане на жилища на хора, на успешни бизнеси и компании. Неща, които са ни познати, макар и завоалирано, тук в България. Имаше много чувствителност спрямо филма от страна на публиката, която се състоеше предимно от млади хора, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Мартичка Божилова.

Продуцентът на „Нашественици“ Симоне Бауман съобщи, че световната премиера на филма е била по време на един от най-престижните документални фестивали в Амстердам.

Симоне Бауман и Ирина Недева

Нашествениците, това е една огромна система, свързана със страшно много корупция и завземане на територии, на жилища и на бизнеси. Тази система е свързана със съдилища, адвокати, прокурори, политици и охранителни групировки. Много често това са групировки от организираната престъпност, които реално вземат най-привлекателните бизнеси и жилища. Това е много организирана система, свързана с криминални лица, обясни Симоне Бауман.

Тя казва, че не е било лесно да убедят жертвите на тези престъпления да говорят пред екипа:

Не беше лесно да спечелим доверието на тези хора и те да говорят пред екипа, но в един момент осъзнаха, че няма какво повече да губят. Те са изгубили всичко. Повечето от тях вече не живеят в Русия, така че за тях тази горчивина и разочарование бяха достатъчни те да се разкрият пред камерата и да разкажат своята история.

Още за филма можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44