Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение е обявено за част от територията на сливенското село Сотиря

Снимка: БГНЕС

Бедствено положение беше обявено тази вечер за част от територията на сливенското село Сотиря. Причината е опасност от нови движения на активирано свлачище, които застрашават хората и инфраструктурата.

Заповедта на кмета на Сливен Кольо Милев за обявяване на бедствено положение в селото влиза в сила тази вечер. В обсега на свлачището попадат частни жилищни и стопански сгради и инфраструктура. Засегнати са кметството, целодневната детска градина, основното училище в селото, три улици, 20 домакинства, съоръжения на "ВиК" и мобилен оператор. Опасност произтича от факта, че теренът продължава да е силно оводнен, поради изтичане на големи водни количества от каптажите и от уличния отток на дренажни и повърхностни води.

Земният натиск на ската е увеличен, каза началникът на общинския отдел за управление при кризи Снежана Кънева. Собствениците на сгради ще бъдат предупредени за опасността от обитаване на имотите. Изготвено е становище на геозащитно дружество, предстои възлагане на спешни аварийно-възстановителни работи. Ще се проучат възможностите за трайно укрепване на засегнатите територии. Назначена е комисия за оглед на всички пострадали и потенциално застрашени обекти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44