Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-много зрелостници се явяват на матура по биология

Днес се провежда и Националното външно оценяване по математика за седмокласници

| обновено на 22.05.15 в 10:23
Снимка: БГНЕС

Дванайсетокласниците ще се явят на втората задължителна матура – по избран от тях предмет. Изпитът се провежда в един и същи ден с Националното външно оценяване по математика на седмокласниците.

Най-много зрелостници, над 17 хиляди, са решили да се явят на изпит по биология. Втората предпочетена матура е по география, на трето място е тази по английски език.

Изтеглен беше ВАРИАНТ 1 от два възможни. Той важи за всички 13 предмета, между които зрелостниците са избирали. Изпитът започна в 8:00 часа и ще продължи четири астрономически часа.

Министърът на образованието Тодор Танев каза, че е поискал за днешния изпит да бъдат заглушени мобилните телефони в сградата на министерството, но му е обяснено, че това не може да се направи, защото ведомството се намира до президентството.

В 10:00 часа започна Националното външно оценяване по математика за седмокласници. Изтеглен беше ВАРИАНТ 3 за изпита от три възможни. Изпитът се състои от два модула. Първият продължава един час и е задължителен за всички. Той носи максимално 65 точки. Резултатът от него се записва, като текуща оценка за ученика. Вторият, с който се кандидатства в гимназиите, е с продължителност 90 минути и не е задължителен. Максималният брой точки от него е 35.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44