Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прилагат се мерки за овладяване на свлачището в село Сотиря

Снимка: БГНЕС

Община Сливен е започнала действия за ограничаване на свлачищните процеси след обявеното снощи бедственото положение в село Сотиря. Активираното от силно оводнен терен старо свлачище в селото създава опасност за населението и инфраструктурата.

Скатът със свлачището в североизточната част на село Сотиря се е активирало от изтичането на големи водни количества от каптажите и уличния отток на дренажни и повърхностни води. За ограничаване на процесите е нужно спешно отвеждане на водите и отводняване на зоната на бедствието. Аварийно-възстановителните работи се ръководят по изготвен от геозащитно дружество план. 

Няма пострадали хора, не е необходима евакуация, собствениците на застрашени имоти са предупредени, заяви началникът на общинския отдел за управление при кризи Снежана Кънева.

В зоната на бедствието попадат кметството, целодневната детска градина и училището, които са наводнени, три основни улици, съоръжения на ВиК и 20 къщи с над 150 обитатели, съставляващи около една четвърт от жителите. 

Комисия, назначена от сливенския кмет Кольо Милев, обхожда пострадалите и застрашени обекти. Проучват се възможностите за трайно укрепване на засегнатите територии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44