Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем роми бяха арестувани след масов бой в село Гърмен

| обновено на 23.05.15 в 22:22
Снимка: БГНЕС

Осем роми са арестувани след масовия бой, възникнал след спречкване малко преди 18 часа в квартал "Заграде" на село Гърмен. Пет часа след  кървавия сблъсък между  роми и българи към полицейските екипи се присъединиха и части на жандармерията. Полицията обгради от всички страни квартал "Кремиковци",  в който живеят около 900 роми, заради желанието за отмъщение.

Скандалът, възникнал тази вечер заради забележка за силна музика, е на път да се превърне във вендета. Няколко мъже са били приети в болница със сериозни травми от удари с камъни и рани от хладно оръжие. По неофициална информация, повод за спречкването е станала забележка за много силна музика и шум от микробус, който спрял с голяма група роми, дошли да продават гъби.  Разярени, те се нахвърлили върху група мъже, почиващи под вековен чинар, като използвали камъни и хладно оръжие. Към първоначалната група роми започнали да прииждат още хора от махалата, която е близо до мястото на инцидента. Полицията успяла временно да овладее положението и да прогони ромите. Междувременно голяма група мъже от Гърмен, повечето млади, се организирали и тръгнали към ромския квартал "Кремиковци", каза кметът на общината Минка Капитанова, която също е била свидетел на кървавата саморазправа. Мъжете, търсещи отмъщение, се събраха пред входа на ромската махала, готови да пробият полицейския кордон и да си отмъстят за ранените им съграждани. Почти всички мъже от Гърмен са на крак и настояват ромите да бъдат изселени заради набезите, кражбите и заканите, които са станали ежедневие.

Кметът на общината Минка Капитанова потвърди, че проблемът тлее от години. През 2011 г. РДНСК е издала заповеди за принудително събаряне на 129 незаконни постройки в ромския квартал, но досега те не са изпълнени. Общината не може сама да се пребори с проблема, категорична е Капитанова и настоява за обстойна полицейска проверка на квартала, заради съмнения, че много роми живеят нелегално там.

Към мястото на напрежението пътува и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. По непотвърдена информация, роми от Петрич се придвижват с автобуси към Гърмен. Ситуацията не изключва нови сблъсъци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44