Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Хърватия подкрепят запазването на териториалната цялост на Македония и Босна и Херцеговина

България и Хърватия подкрепят запазването на териториалната цялост на Република Македония и Босна и Херцеговина. Това се разбра след срещата в София на министрите на външните работи на Хърватия и България Весна Пусич и Даниел Митов.

Пусич ще бъде приета също от вицепремиера Миглена Кунева, от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и президента Росен Плевнелиев. 

София и Загреб имат общи позиции по всички регионални въпроси, които могат да бъдат отстоявани в рамките на ЕС. България е благодарна на Хърватия за подкрепата за инициативата ни за равното споделяне на тежестта от миграционния натиск.

България и Хърватия споделят общата заинтересованост от укрепването на стабилността на Западните Балкани до влизането на Република Македония и Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО.

Митов сподели пред Пусич българското разбиране, че целият ЕС трябва да се ангажира с процеса на излизането на Македония от политическата криза и запазването на етническия мир и териториалната цялост на югозападната ни съседка. 

От своя страна министър Пусич коментира, че няма политика на Алианса за налагане на вето на Македония за членство в НАТО, каквото предложение направи премиерът на Албания Еди Рама преди дни: 

Мисля, че е важно да се подчертае още веднъж, че сме за запазването на териториалната цялост на всички държави в региона на Западните Балкани - като Македония и Босна и Херцеговина. Това е нашата позиция и тя трябва да бъде ясно чута и разбрана, противното е политическо неприемливо.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44