Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Американската компания "Шеврон" е заинтересована от възкресяване на проекта за нефтопровод "Бургас-Александруполис" и ще се опита да убеди българските власти, че той е необходим, твърди руският вестник Ведомости. Интересът към идеята за петролопровод през Бургас е свързан с плановете за разширяване на мощността на Каспийския тръбопроводен консорциум - КТК, по който се пренася нефт от Казахстан и Русия до танкери в черноморското пристанище Новоросийск. "Шеврон" има 15-процентов дял в тази тръба. През миналата година по КТК са пренесени 40 млн. тона петрол, а до края на 2016 г. мощността на тръбата ще се увеличи на 67 милиона тона. Според президента на руската компания "Транснефт" разширяването на консорциума ще доведе до проблеми с транспортирането на допълнителните обеми, тъй като „възможностите на Босфора не са безгранични“.

Гръцкият вестник Катимерини информира за подписаното в София споразумение за полицейско и митническо сътрудничество между Гърция, България и Турция. Целта на споразумението е създаване на център за обмяна на информация в реално време на КПП "Капитан Андреево". Тристранното споразумение ще допринесе за активизиране на общите усилия за борба с организираната престъпност, тероризма и нелегалната имиграция, отбелязва "Катимерини", цитирайки гръцкия министър Янис Панусис.

Данъчните търсят в Швейцария тайни сметки на богати румънци, пише вестник Ромъния либера и допълва, че представители на политическата класа в Румъния, както и местни бизнесмени крият пари в швейцарски банки, за да не плащат дължимите данъци. Само че Швейцария започна да публикува онлайн имената на физически лица и чужди фирми, разследвани в родните им държави за данъчни престъпления. Така сега румънските данъчни власти имат възможност да увеличат събраните в бюджета средства, отбелязва изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44