Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията в Гърмен засега е спокойна

Ситуацията в Гърмен засега е спокойна. Единствените знаци за напрежение са засиленото полицейско присъствие пред Общината и намиращата се на отбивката за квартал "Кремиковци" кола на жандармерията. 

Не се състоя обявената за 10.00 часа среща между двете страни в конфликта. В разговор със старши комисар Христо Разсолков, директор на Областна дирекция на МВР-Благоевград, с главен инспектор Костадин Ковачев - началник на РПУ-Гоце Делчев, и с кмета Минка Капитанова, представители на протестиращите изразиха нежеланието си да се срещнат с ромите. Обявиха също, че поредното мирно шествие-протест ще започне в 17.00 часа. Уведомление за протеста обаче все още не е получено в Общинската администрация.

Христо Разсолков подчерта основните мерки, които са предприети до момента: засилено полицейско присъствие в района около така нареченото "ромско гето "Кремиковци", получено е уверение от Община Гърмен за изграждане на видеонаблюдение в района, направени са първи стъпки за диалог между двете страни, нулева толерантност към извършване на противообществени прояви и масови проверки съвместно със заинтересованите институции.

И още - министър Бъчварова ще посети до една седмица отново Гърмен и ще направи повторен анализ на ситуацията. Общината работи в синхрон с полицията. Жандармерията ще бъде в района докато е необходимо, но в разумни граници, каза още старши комисар Христо Разсолков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44