Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

41 общински съветници в Пазарджик връщат неправомерно взети възнаграждения

Агенцията за държавна финансова инспекция е уведомила с писма всичките 41 общински съветници в Пазарджик, че трябва да възстановят по 4 хиляди лева неправомерно взети възнаграждения. Проверка е установила, че в рамките на две години съветниците са получавали по-високи заплати без правно основание.

Проверката на финансовата инспекция започна по сигнал на двама юристи, в който се съобщава, че от януари 2012 до април 2014 година общинските съветници са получавали с 50 процента по-високи месечни заплати, с което е нарушен законът за местното самоуправление и местната администрация. Въпреки фиксираните в закона финансови въможности, съветниците си гласуваха преди три години по-високи заплати. Решението по-късно бе отхвърлено от административния съд, но общинският бюджет бе ощетен с близо 164 хиляди лева. Затова финансовата агенция даде срок до 10-и април парите да бъдат възстановени. Част от общинските съветници вече са превели сумите, но има и такива, които не желаят да го направят. На предстоящата сесия на 28-и май ще бъде предложено решение, което да задължи кмета на Пазарджик да предприеме практически действия за възстановяването на дължимите суми и лихвите към тях. Проверката на Агенцията продължава. След приключването й, ще бъдат оповестени имената на онези общински съветници, които не желаят да върнат неправомерно взетите от Общината пари..

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44