Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общностен център в подкрепа за родителската активност откриха в Сливен

Общностен център „Опора” - подкрепа за родителска активност, беше открит днес от кмета на Сливен.

В сградата - филиал на целодневната детска градина „Теменуга”, се  предлагат 14 социални услуги за ранно детско развитие по програма, управлявана от социалното министерство.

Дългогодишният проект "Опора", общностна подкрепа за родителска активност, е финансиран с два и половина милиона лева от Световната банка, по национална програма за социално включване.

Тук работят 20 специалисти по различни интегрирани социални услуги, посочи Делян Стойков, началник на общинския отдел "Социални дейности и здравеопазване".

Общностният център е обединеното наименование на пакет от 14 различни социални услуги, насочени към подкрепа за лица в ранна детска възраст от 0 до 7 години, които рядко имат възможност да попаднат в традиционната мрежа от услуги. Една от много важните услуги е Център за ранна интервенция на лица с увреждания, което за община Сливен не е изключително голям проблем. Имаме възможност да развиваме услуги, които са насочени основно към превенция на изоставени, когато става въпрос за деца от 0 до тригодишна възраст. Насочена е не само към децата, а и към семействата на децата. Другата голяма група услуги в рамките на общностния център са услугите, свързани с повишаване готовност за училищно образование. Децата от 4 до 7-годишна възраст и техните семейства.

Услугите, от които децата от община Сливен имат остра нужда, са мобилни.

Това е проект, който обхваща 18 населени места, в които ние сме идентифицирали най-големи рискове, по отношение на малцинства, нива на образование, раждаемост. Всяка една от услугите има мобилен елемент. Екипът на общностния център почти ежедневно пътува до и от различни населени места, по различни случаи.

Осигурена е 5-годишна устойчивост на развитието на общностния център, който ще продължи да съществува и след приключването на проекта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44