Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 700 безработни са започнали работа през последния месец в Търговищка област

Снимка: БГНЕС
Над 700 безработни са започнали работа през последния месец в петте общини на Търговищка област. Повишението се дължи на активизирането на дейностите в селското стопанство и строителството.

Според директора на бюрото по труда в Търговище Иван Топалов, най-много се търсят работници без квалификация с основно и средно образование: През месеца търсенето на работна сила на първичния пазар се изразява в заявените места от работодателите в бюрата по труда – общо 328, които са предимно от частния сектор. В зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места са заявени от преработващата промишленост (92), строителството (61), селското стопанство (48), търговията (34), хотелиерството и ресторантьорството (12). По програми за заетост в бюрата по труда в област Търговище са заявени 70 работни места. Преобладаващата част от тях са по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" – по схемите "Подкрепа за заетост" и "Младежка заетост". По насърчителните мерки за заетост в бюрата по труда работодатели от областта са обявили общо 34 свободни работни места.

По данни на Агенцията по заетостта, безработицата в Търговищка област е с 8 % по-висока от средното ниво за страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44