Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите от Г-7 обсъждат въвеждането на кодекс за поведение за банкерите

| обновено на 28.05.15 в 17:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втори ден продължава срещата на министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-7 в германския град Дрезден. Те подготвят срещата на премиерите от страните на Г-7 през юни. Акцент на форума са въвеждането на кодекс за поведение за банкерите и повишаване на световния икономически растеж.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле, който е домакин на срещата, заяви:

Инструментите на глобално сътрудничество трябва да бъдат засилени. Светът търси нови форми на управление, които допълват държавната власт и уравновесяват недостатъците на системата. Нито една държава не може да реши сама основните проблеми в света, в който всички сме зависими едни от други.

Сред останалите теми, които обсъждат представителите на Германия, Великобритания, Канада, Франция, Италия, Япония и САЩ, са укриването на данъци от мултинационалните корпорации и ограничаване на достъпа до финансиране на терористични групи като "Ислямска държава".

Финансовата криза в Гърция не фигурира официално в дневния ред на разговорите, но се очакват неофициални обсъждания по нея, тъй като на срещата присъстват ръководителите на Международния валутен фонд, Еврогрупата и Европейската централна банка.

САЩ вероятно ще настояват пред представителите на Европейския съюз за постигането на споразумение с Гърция в рамките на обсъжданията.

Страните от Г-7 предлагат въвеждане на кодекс за поведение на банкерите, което да предпази финансовата система от верижни фалити, както се случи при последната банкова криза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44